Szárnyasi Blanka blogja

A vitakultúránkról

2016. január 04. 13:46 - Szárnyasi Blanka

Karácsonyra megkaptam az első komolyabb olvasóadagot a blogomra. Ahogy az lenni szokott, ötből három hozzászóló troll volt, aki nyilvánvalóan szövegértési nehézségekkel küzd. Természetesen voltak értelmes hozzászólók is, és szerencsére nem volt olyan nagy a kommentáradat, hogy mindent beborítsanak a trollok. De azért általánosságban elmondható, hogy trollokkal és buta emberekkel van tele az internet, és ha valaki arra vetemedik, hogy egy rövidhír alatt kommenteket olvas, az számolhat vele, hogy aznapra érfelvágós hangulatba kerül.

Miért is van az, hogy kommenteket olvasni szinte minden hírportálon/blogon mentális öngyilkosság? A legtöbb helyen sokszor csak a nyíltan antiszemita vagy rasszista kommenteket moderálják, vagy azt sem. Ami megmarad, az is többnyire személyeskedés, közhelypufogtatás. Ha fontosnak érzem a témát, és szeretnék róla a többi olvasóval beszélni, gyakran húsz-huszonöt, vagy akár százas nagyságrendű oda nem illő, trágár, sértő, demagóg kommentet kell végigolvasnom, mire találok egy értelmes hozzászólót, de általában nem találok, mert hozzám hasonlóan ők is beleolvastak a minősíthetetlen fröcsögésbe, és elment az életkedvük. Kommentekért az oldal felelősséget nem vállal? Ennyi erővel azt is mondhatnák, hogy nesztek, öljétek meg rajta egymást! Cirkuszt a népnek? Nem kell. Megcsinálják ők.

Elvileg a komment szekcióban kéne létrejönnie a hírrel kapcsolatos diskurzusnak. A kommentelés lehetőségével egy csodálatos eszköz van a kezünkben arra, hogy közösen gondolkodjunk, de nem tudjuk kihasználni, mert a sok kulturálatlan tajparaszt ott éli ki az agresszióját, vagy még rosszabb, hozzánemértők kezdenek el okoskodni.

Ahhoz, hogy kulturáltan tudjanak a kommentelők vitatkozni egy kérdésről, először is rendes oktatás kéne. Miért nincs gyakorlati retorika az iskolákban? Miért nem tanítják a gyerekeket érvelni? Iskolai éveim alatt egy alkalommal se volt ilyenre példa. Milyen jó lenne, ha két rendetlenkedő gyereket sarokba állítás, intő és hasonlók helyett arra kényszerítenénk, hogy az egész osztály előtt szóban védje meg az álláspontját! Tanítónéni pedig irányíthatná a vitát. Nem Pisti, ha azt mondod, hogy Tóni egy hülyegyerek, azzal nem indoklod meg, mért gáncsoltad ki. Talán a gyerek is végiggondolná, mielőtt belerúg az osztálytársába, hogy na, ha ezt ki kell magyaráznom, mekkorát fogok égni mindenki előtt, és mire tinédzserkorba lép, lenne egy kis érvelés- és viselkedéskultúrája. De nincs így, tanítónéni szétcsap a kölkök között, mindenkit jól megbüntet és mindenki veszít. Ez a nevelés kérdése.

A többi pedig moderálás kérdése. Ahhoz, hogy értelmes eszmecserék alakuljanak ki, olyan moderátorokat kéne alkalmazni, akiknek ez a szakterületük, van lényeglátásuk, ezáltal nem egyszerűen kommenteket törölnek, hanem irányítják a diskurzust. Meg tudják mondani, hogy te Jani,hülyeségeket beszélsz, leszel szíves újra elolvasni a cikket, mert nem értettél meg belőle semmit, Kati, te olyan dolgokról hablatyolsz, amikhez egyáltalán nem értesz, Béla, te meg személyeskedsz, és Sanyi, te egy rosszindulatú rasszista kicsmocsok vagy, úgy kimoderállak innen, hogy csakúgy nyekkensz! Ne a kommentelők tegyék már helyre egymást, úgy senki nem lesz képben, hogy hol a helye. Ezzel is nevelni lehetne a népet, formálni a közízlést. Ja, hogy az nem érdekünk? Kinek is nem érdeke? Inkább hagyjuk. 

Nagyon szomorú tudok lenni, valahányszor azt látom, hogy az internet népét úgy kezelik, mint a hiénákat, rászabadítják őket egy húscafatra, hadd tépjék szét, addig is jól elvannak. Ez nem szolgálja az érdekeinket. Csak a butítást.70c5b14312d1f7ad0289931534ac315c.jpg

Ha tetszett a poszt, oszd, vagy dobj meg egy lájkkal!

Kép forrása.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szarnyasiblanka.blog.hu/api/trackback/id/tr828224322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása