Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szárnyasi Blanka blogja

Az érzelmi és nem érzelmi síkról

2015. december 18. 19:07 - Szárnyasi Blanka

A kicsiny életünket befolyásoló tényezők közül a legmarkánsabbak a másokkal való fizikai érintkezésből adódó érzelmi gubancok. Tudniillik, a fizikai érintkezés(szex, beszéd, vagy csak egyszerű szemkontaktus) sokszor aktivizál bizonyos érzelmeket. 

Vagy nem.

Gubancról akkor beszélhetünk, amennyiben két egyén közül ez az érzelmi aktivitás csak az egyikben jön létre, vagy nem megegyező ideig tart. Ilyen helyzeteknek számos kombinációja létezik, és egyik viccesebb(vagy szomorúbb), mint a másik. Ezen szituációk feltérképezésére megalkottam egy grafikont, amin szemléltetni lehet egy-egy egyén érzelmi és fizikai kontaktusainak történetét. Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorral a kedves netező idetévedő számára, hogy szórakoztassam, vagy legalább egy kicsit megmosolyogtassam. Talán magára ismer egy-egy ábrában, vagy egy ismerősére.

Szóval az ábra értelmezése roppant egyszerű: a rózsaszín mező az illető érzelmi, a kék a fizikai síkját jelöli. Minden szám egy olyan személyt jelöl, akivel kontaktusba került, valamilyen módon együtt volt. Itt most eltekintek a kapcsolatokat jellemző általános terminológiától, úgymint jártak, dugtak, kavartak,stb, mert a terminológia itt teljesen lényegtelen, lényeg, hogy valami fizikai kontaktus létrejön, ezt jelenti a kék mező. Minden számnak van egy sora a kék és a rózsaszín mezőben. Ha például 1 számú személlyel jártam, akkor vonalat húzok az 1-es kék mezőbe. Ha ebbe a személybe szerelmes is voltam, akkor vele párhuzamosan a rózsaszín mezőbe is. Ha nem, akkor fájdalom, de neki csak fizikai síkon lesz helye.

Hogy érthetőbb legyen:

zsuzsi.JPG

Ez egy nagyon jó barátnőm grafikonja. Jól látszik, hogy sok kapcsolata volt, és mind meg is érintette érzelmileg: az első barátjával való kapcsolata alatt végig látszik a rózsaszín mezőben, hogy szerette is. Ideális esetben így működik. Kapcsolatai nagyjából egy időben érnek véget az érzéseivel: ha szakít valakivel, ügyesen feldolgozza a veszteséget és tovább lép, készen arra, hogy újra szeressen, így nem kárhoztatja a következő barátját arra, hogy nem tudja szeretni, mert még mindig az előzőt nyögi. Látszik, hogy az ötös számú mezőben valaki őt is kegyetlenül megszívatta: nagyon rövid együttlét után még kínzóan sokáig tartottak az érzelmek, de végül túltette magát rajta, és addig nem is kezdett új kapcsolatba. Egy olyan személyt látok itt, aki lelkiismeretesen kezeli az érzelmeit és a másokkal való viszonyait. Riszpekt!

laca.JPG

Evezzünk zavarosabb vizekre. A fenti ábrán egy olyan ember élete látható, aki feleannyira se kezeli felelősséggel a viszonyait, mint az előző, saját érzelmeivel pedig nehezen birkózik meg. Volt egymás után pár kapcsolata, amin nem tudta túltenni magát, és ezeket a terheket cipeli magával. A sokadik után túltelítődött, és utána már a kapcsolatai jórészt csak fizikai síkon jelennek meg: érzelmi limlomjai csak gyűlnek,  ő maga lomtalanítani képtelen, nem ad helyet újabbaknak. Sokadik próbálkozásra helyet szorított valakinek a szívében, de nem tartott sokáig. Nem tudta tartani a zsúfoltság miatt. Jobbára ártalmatlan: leginkább magának árt. Gondolom kitaláltátok, hogy férfi.

barbi.JPG

Nézzünk egy szorongósabb személyiséget. Egy hosszú kapcsolata során fűvel-fával félrelépett, bár szerette a barátját. Problémás volt a kapcsolata, ezért másoknál kereste a megerősítést. Majd lezárta ezt a kapcsolatot és úgy döntött, leszámol ezzel a viselkedésével, és új kapcsolatában nem lép félre. De vagy a szorongása nem szűnt meg teljesen, vagy kicsit talán unatkozik, így mivel megtiltotta magának a fizikait, inkább rövid érzelmi megcsalásokba keveredik.

erzelmimegcsalos.JPG

Íme egy visszaeső érzelmi megcsaló. Szinte mindenki érdekli, kivéve az, akivel együtt van, de mind félrelépni, mind szakítani gyáva. Csak egy emberre káros: a párjára, de azt teljesen tönkre is teszi mértéktelen időrablásával, az érzelmi kalandjait pedig megbántja.

sorozatidorablo.JPG

Ő egy sorozatidőrabló. Felületes érzelmei nem tartanak sokáig, és utána még sokáig győzködi magát önnön érzelmei fenenagy mélységéről, a szakításra csak hosszas huzavona után veszi rá magát, ezzel rengeteg fölösleges időt elvéve a partnereitől. Csak a másikra nézve veszélyes: magát nem bántja.

kardos.JPG

Lássuk a klasszikus szemétláda esetét. Ha érzett is valamit a felesége iránt, gyorsan elmúlt, meggyőzte magát arról, hogy a kapcsolata fenntartásához rendszeres félrelépés szükséges, hiszen amiről a hitves nem tud, az NYILVÁN nem fáj neki, ő meg így mindig feltöltekezik, hogy férjként jól tudjon teljesíteni, és mindenki jól jár. Ebből is látszik, hogy anyagiasan gondolkodik az érzelmekről, fizikai kontaktusokról egyaránt. Sikeres üzletember, megingathatatlanul hisz abban, hogy mindennek van egy ára, amit meg lehet fizetni, a világa ezen az elven működik, és önbecsapása annyira jól működik, hogy valószínűleg sosem ismeri fel.

sztiff.JPG

Nézzük az igazi nehézsúlyú szemétládát. Nagyon hasonlít az előző ábrához, de vannak különbségek, amik még veszélyesebbé teszik. Egyetlen szerelme volt, akin nem tudja túltenni magát, kapcsolatuk hamar véget ért. Szeretőket tart, akikhez sokszor visszatér egy rövidebb viszonyra. Mivel nincs hivatalos kapcsolata, ezeket a szeretőket gyakran ringatja veszélyes ábrándokba, hogy hivatalos barátnőivé válhatnak, és mivel visszatérése időről-időre megismétlődik, nem hagyja kigyógyulni őket az érzelmeikből. Továbbá ő maga is rendszeresen visszatér volt szerelméhez egy-egy rövid epizódra, ezzel táplálva magában a lángot iránta, míg persze élete szerelme vastagon leszarja az ő szenvedéseit. Egy igazi ön- és közveszélyes őrült: a legkártékonyabb az eddig itt bemutatottak közül: önmagát is és másokat is  hosszan kínoz.

És most jöjjön néhány komikus karakter:

luzer.JPG

Szegény lúzer. Nem nehéz kapcsolatot találnia, de vágyai tárgya ügyet se vet rá: mindenkivel jár, csak azzal nem, akibe tinikora óta szerelmes.

szuzluzer.JPG

Azt hiszem, a fenti ábra nem szorul magyarázatra. Klasszikus szűzlúzer.

hosszerelmes.JPG

És végül a hősszerelmes. Az a mindannyiunk által irigyelt, egész életében csak egyvalakit szeretett és vele is volt-emberke, akiről azt gondoljuk, mekkora szerencséje van, pedig ez nem szerencsefüggő: ő és a párja tudja, hogy egy kapcsolatnak nem lennie kell, hanem csinálni kell: hogy aktív, és nem passzív cselekvésről van szó: hogy szeretni valakit nem egy érzés a mellkasodban, hanem egy tevékenység.

Jelen poszt nem egzakt tudomány. Nem ismerem teljesen minden itt bemutatott ember érzelmi és szexuális életét, sokuknál  fantáziám segítségével kitöltöttem a hiányzó részeket, hozzáköltöttem általam ismert életükhöz, bizonyos figurákat csak kitaláltam a poén kedvéért. Valószínűleg nem sok értelme van grafikonokba rendezni emberek kapcsolatait, nem útmutatónak szántam a bejegyzést, csak elgondolkodtatásra és szórakoztatásra. Remélem, sikerült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szarnyasiblanka.blog.hu/api/trackback/id/tr588024148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása